Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 14.03.2010
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: Ziua maghiarilor, încinsă de radicali. Marko Bela: Presa incită. Vasile Blaga: Noi ne ocupăm de criză
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/ziua-maghiarilor-incinsa-de-radicali-marko-bela-presa-incita-vasile-blaga-noi-ne-ocupam-de-criza-5744823



"În sfârşit, avem şi noi ceva concret cu care să ne mândrim de 15 Martie", se felicitau între ei, vineri, la finalul reuniunii, liderii Consiliului Naţional Secuiesc şi ai Partidului Civic Maghiar, care s-au reunit pentru a lua "hotărâri de maximă importanţă pentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc". Radicalii maghiari au primit, ieri, replica radicalilor români. La Cluj-Napoca, 100 de persoane au participat la un marş organizat de Noua Dreaptă. La Bucureşti, politicienii au reacţionat fiecare după propriul interes.

Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a acuzat "acţiuni provocatoare". Liderul UDMR, Marko Bela, a acuzat, în schimb, presa de "incitare", declarând că "nu înţeleg de ce au şocat hotărârile luate la Sfântu Gheorghe". În fine, Vasile Blaga a declarat, pentru Gândul, că "avem alte probleme de rezolvat, mult mai importante, în primul rând, o criză economică gravă."

Ce au hotărât radicalii maghiari

Proclamarea maghiarei drept "limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, cu acelaşi statut ca şi limba română" şi a zilei de 15 Martie ca "sărbătoare oficială de interes local în Ţinutul Secuiesc" de către cei circa 250 de primari şi consilieri aparţinând Partidului Civic Maghiar, participanţi la "Adunarea Generală a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc", desfăşurată vinerea trecută la Sf. Gheorghe, a iscat reacţii dintre cele mai felurite. "Paşi concreţi foarte mari pentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc", se bucurau, la final, organizatorii reuniunii, în frunte cu Izsak Balasz, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, şi cu Szasz Jeno, liderul PCM. "Trebuie să nimicim orice contraargument în această problemă", a decretat cel dintâi.

"Aceste hotărâri sunt absolut legale, se bazează pe legile naţionale din România şi pe directivele Uniunii Europene şi nu fac decât să oficializeze de drept o stare de fapt care există de ani de zile în Ţinutul Secuiesc", l-a completat Szasz Jeno. "Singura soluţie pentru o descentralizare reală şi deplină e autonomia teritorială pentru toate regiunile naturale istorice din România, şi pentru Maramureş, şi pentru Crişana, şi pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Ardealul de Nord, Ardealul de Sud, Ţinutul Secuiesc şi Bucureşti", şi-a reiterat apoi liderul PCM-ist şi "înţelegerea personală" a zicerii lui Traian Băsescu - "tot atâta autonomie la Odorhei câtă la Caracal".

Marko Bela acuză presa de "incitare"

Pentru liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, adunarea de la Sf. Gheorghe "nu e în niciun fel reprezentativă, nici pentru comunitatea maghiară, nici pentru Ţinutul Secuiesc, pentru că la ea a participat o foarte mică parte a aleşilor locali din Secuime, aşa că nu văd niciun motiv să ne apucăm să o analizăm". În schimb, Marko nu a ezitat să acuze presa de "incitare": "S-a dat o importanţă excesivă acestei adunări de către presă şi politicieni, care de două zile tot asta comentează, numai ca să incite spiritele. Şi nu înţeleg de ce au şocat hotărârile luate la Sfântu Gheorghe, pentru că folosirea limbii maghiare are deja de ani de zile caracter oficial, prin lege, acolo unde maghiarii sunt peste 20% din populaţie. Iar sărbătorirea zilei de 15 Martie se face peste tot unde trăiesc maghiari, cu participarea oficialităţilor locale şi naţionale, ba mai mult, ea a fost declarată deja prin lege ca zi liberă, nelucrătoare."

Vasile Blaga, ministru de Interne: "Avem alte probleme de rezolvat, mult mai importante!"

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, secretar general al PD-L, consideră şi el că reuniunea de la Sf. Gheorghe şi hotărârile adoptate aici nu merită prea multă atenţie. "Ce for instituţional reprezintă acei oameni? MAI respectă drepturile lor de cetăţeni de a se întâlni şi a-şi exprima un punct de vedere, dar în primul rând respectă Constituţia, care spune foarte clar care este limba oficială în România", a declarat Blaga. După care a continuat: "Avem alte probleme de rezolvat, mult mai importante, în primul rând o criză economică gravă, decât să ne ocupăm de asemenea lucruri."

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai: "Acţiune provocatoare în mod deliberat!"

În schimb, europarlamentarul liberal Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL, consideră hotărârile adunării de la Sf. Gheorghe drept "ceva grav, cu totul în afara Constituţiei, o acţiune propagandistică tipică în ajunul sărbătorii maghiare de la 15 Martie şi în acelaşi timp şi provocatoare în mod deliberat, ca întotdeauna în asemenea ocazii". La fel de ilegală i se pare şi declararea zilei de 15 Martie ca sărbătoare oficială în Ţinutul Secuiesc: "În România, sărbătorile oficiale sunt stabilite prin lege şi sunt valabile pe întreg teritoriul ţării, nu doar într-o anumită zonă. Iar dacă vreun consiliu local de acolo va vota asemenea hotărâri, ele vor fi nule de drept, întrucât, conform Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, consiliile locale nu au nicio competenţă în acest sens, aşa că prefecţii vor trebui să le atace imediat!".

Norica Nicolai a calificat apoi drept "un nonsens" şi solicitarea adresată de participanţii la adunarea de la Sf. Gheorghe către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în scopul instituirii unui "raportor special pentru Ţinutul Secuiesc": "Nu se poate, e un nonsens, pentru că România nu este un stat care încalcă drepturile fundamentale ale omului şi pe cele specifice ale minorităţilor, care sunt foarte clar prevăzute şi garantate în Constituţie şi în legile în vigoare, iar în privinţa drepturilor minorităţilor; România este considerată chiar un exemplu pe plan internaţional".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.